Skjutsgruppen Årets Mälardarling 2014

Varje år uppmärksammar Mälardalsrådet en person eller en organisation som på ett eller annat sätt bidragit till att utveckla Stockholm-Mälarregionen. 2014 gick utmärkelsen Årets Mälardarling till det ideella initiativet Skjutsgruppen.

Skjutsgruppen är en ideell samåkningsrörelse med 40 000 användare som deltar via hemsidan skjutsgruppen.se och sociala medier. Rörelsen har det senaste året samarbetat med flertalet kommuner och har med Länsstyrelsen i Örebro släppt en samåkningstjänst som är gratis att använda för byar, kommuner, län och evenemang med mera. Skjutsgruppen grundades av Mattias Jägerskog från Örebro och drivs av Skjutsgruppen ideell förening.

Juryns motivering:

”Skjutsgruppen är ett ungt och framgångsrikt initiativ som använder sig av sociala medier för att främja samåkning och mer miljövänligt resande. De förespråkar ett effektivare sätt att använda bilen genom att resa tillsammans och har gjort en imponerande bedrift genom att ha skapat en gemenskap utanför det kommersiella som har fått 40 000 anhängare! Skjutsgruppen möjliggör ett gemensamt och mer hållbart resande för människor i hela Stockholm-Mälarregionen och är ett gott exempel på nya former att organisera transporter för att minska klimatpåverkan.”  

Läs Mälardalsrådets pressmeddelande

Läs intervju med Skjutsgruppens grundare

Lennar Hansson och Jan Kyrk. FOTO: Lasse Skog/Mälardalsrådet

Tidigare Mälardarlingar 2009 - 2013:

  • Lennart Hansson, grundare av malardalen.net fick utmärkelsen i samband med Mälartinget i Uppsala, torsdag 30 maj 2013.
  • Streetstar fick utmärkelsen i samband med Mälartinget och Mälardalsrådets 20-årjubileum i Stockholm, torsdag 31 maj 2012.
  • Create Business Incubator Mälardalen fick utmärkelsen i samband med Mälartinget i Eskilstuna, onsdag 26 maj 2010.
  • Studentkårerna i Mälardalen fick utmärkelsen i samband med invigningen av Bandyfinalen på Stora Torget i Uppsala, fredag 19 mars 2010.
  • Revykungen Peter Flack fick utmärkelsen på Örebrogalan, torsdag 19 november 2009.
  • Fredrik Lindström, programledare och språkhistoriker, fick utmärkelsen ombord på Mälarbåten, söndag 4 oktober 2009.
  • Kerstin Lindberg Göransson, dåvarande flygplatsdirektör på Stockholm-Arlanda flygplats, fick utmärkelsen under Almedalsveckan i Visby 30 juni 2009.

Läs mer om Årets Mälardarling på Mälardalsrådets hemsida:


www.malardalsradet.se

Från och med 2015 är Mälardalsrådet ensamt ansvariga för utnämning av Årets Mälardarling.