02 jun 2017

Ny teknik över en kopp kaffe

För många resenärer är det en självklarhet att både betala sin biljett och planera sitt resande i mobilen. Men inte för alla. Sörmlandstrafiken vill minska det digitala utanförskapet genom att besöka seniorer, bjuda på fika och visa de digitala tjänsterna.

Sörmlandstrafikens Emil Berglund visar några av Eskilstunas seniorer fördelarna med att använda den digitala tekniken för sina resor.

Marie Ståhlnacke lägger ifrån sig sin smartphone för en stund och plockar fram ett skrynkligt papper ur sin plånbok. Det visar sig vara en utskriven tidtabell från busslinjen hon oftast åker i Eskilstuna.
– Den här lappen kan jag slänga nu. Jag behöver den inte längre, säger hon och skrattar.

Marie är en av seniorerna som precis har fått en specialutbildning om Sörmlandstrafikens app och tjänsterna i inloggat läge på sormlandstrafiken.se. Marie skaffade sin första smartphone i december och har redan hunnit upptäcka fördelarna.
– Jag har laddat ner flera appar tidigare, men när jag såg den här informationsträffen tänkte jag vänta med att ladda ner Sörmlandstrafikens app tills jag kommer hit. Då blir det rätt från början, säger hon.

Kampanjen, som går under parollen ”Kollektivtrafika” innebär att representanter från Sörmlandstrafiken kommer ut till seniorerna och i lugn och ro demonstrerar hur de digitala tjänsterna fungerar.
– Vi vet att många resenärer, speciellt äldre, känner att det är utmanande att hantera ny teknik. Därför vill vi dra vårt strå till stacken för att öka den digitala kompetensen, vilket är en viktig uppgift för oss som offentlig verksamhet, säger Emil Berglund, kommunikatör på Sörmlandstrafiken.

Engagemanget i lokalen är på topp när seniorerna tar fram sina mobiltelefoner. Några, som Marie, har vissa förkunskaper sedan tidigare. Men för de flesta, som för Elli Ollino-Broberg, är det ett outforskat område.
– Jag tycker det är ett jättebra initiativ. Man lär sig alltid någonting och det har varit väldigt intressant, säger Elli och fortsätter:
– Än så länge har jag ingen sån där telefon. Men det är på gång.
– Ja, jag har tjatat på henne att hon ska skaffa en, säger Marie.

De båda damernas bästa tips, oavsett om man får hjälp eller inte, är att ha ett öppet sinne och se möjligheterna med den nya tekniken.
– Man får inte vara rädd. Jag brukar säga att det bara är att trycka på alla knappar som går och prova sig fram. Det är inget som är farligt, säger Marie Ståhlnacke.

Text: Johan Tollén