05 jun 2017

”Under resorna passar jag på att lyssna på radio”

För dryga 17 år sedan satt Jakob Sillén på en bänk på Stockholm central och väntade på tåget hem till Köping. Då kom en journalist fram och bad om att få ställa en kort fråga. På så vis blev Jakob Sillén den allra första intervjupersonen i TiMs nystartade resenärstidning TUFF.

– Jag minns det faktiskt mycket väl, för jag tyckte att det var kul att bli intervjuad. Och det var ännu roligare att se resultatet eftersom bilden på mig blev så stor och jag såg verkligen glad ut. Jag har till och med tidningen kvar i någon låda hemma hos mina föräldrar i Köping, säger Jakob Sillén, 17 år senare.

I den korta intervjun fick han frågan om vilket som är hans smultronställe i Mälardalen. Han svarade patriotiskt att det var småbåtshamnen och gamla stan i hemstaden Köping. Idag har han dock vidgat sina vyer lite och vill omdefiniera sitt svar.

– Mitt nya smultronställe är en brygga vid Långsjön, nära mitt nuvarande hem i Herrängen i södra Stockholm. Det är väldigt fint och jag går gärna dit med barnen. Så egentligen är jag inne på samma spår som för 17 år sedan, det vill säga att mitt smultronställe är en plats som ligger nära i min nuvarande vardag.

Men Jakob Sillén har även ett andra smultronställe i Mälardalen, Visby. Och det tarvar kanske sin förklaring. TiMs definition av Mälardalen är som bekant ganska generöst tilltagen och sträcker sig från Gävle i norr, till Hallsberg i väst och Linköping i syd. I Jakob Sillens värld sträcker sig Mälardalen hela vägen till Gotland i öst. Han jobbar nämligen som områdeschef för Sveriges Radio i Mälardalen och där ingår Uppland, Västmanland, Sörmland, Stockholm – och Gotland.

– Första gången jag var i Visby var för bara några år sedan och jag blev helt hänförd. Det blir jag fortfarande, varje gång jag kommer dit.

TiM-parternas tåg och bussar går inte hela vägen till Gotland, i Nynäshamn vankas byte från pendeltåg till båt. Men sedan Jakob Sillén flyttade till Stockholm – ungefär i samma veva som när han blev intervjuad av TiM – har hans rest mycket med SL-trafiken.

– I början åkte jag ofta buss runt omkring i Stockholm. Det är ett mycket bra sätt att lära känna en ny stad. Man lär sig hur de olika delarna hänger samman.

I sitt jobb som chef för Sveriges Radios verksamhet i Mälardalen gör Jakob Sillén en hel del tågresor.

– Under mina resor har jag till min glädje noterat hur många som sitter med hörlurar i öronen. Det kan tyckas tyckas lite icke-socialt, men i min värld är det bra eftersom jag vet att många av dem lyssnar på podcasts och radio. Hela kollektivtrafiken är superviktig för vår verksamhet!

Själv lyssnar han oftast på direktsänd radio under resorna och på podcasts innan han ska somna eller när han är ute och promenerar. Precis som många andra lyssnar Jakob Sillén helst på P1- och P3 dokumentär. Några favoritavsnitt som han minns är Skotten i Ådalen, Refaat el Sayed och Lewinskyaffären.

– Dokumentärerna är verkligen bra, de är genomarbetade och fördjupar sig i olika ämnen. För min del innebär det att jag får lära mig mycket mer om något som jag redan trodde jag visste en del om.

– Numera har Sveriges Radio även ett nytt format med snabbdokumentärer som är väldigt bra. Det kan vara en nyhetshändelse som vi snabbt följer upp med en kortare dokumentär på 15–20 minuter. Även inom radiosporten gör vi snabbare och kortare dokumentärer om aktuella sporthändelser.