Växtligheten i parker, trädgårdar – och till och med rondeller – har gjort Enköping till ett utflyktsmål för alla som älskar grönska. Med sitt läge på den norra sidan av Mälaren har också staden nära till mycket. Med Mälarbanan tar det 40 minuter till Stockholm, medan Uppsala och Västerås ligger ännu närmare.

I själva Enköping bor drygt 20 000 människor, och i kommunen det dubbla. I kommunen ligger slotten Ekolsund och Grönsöö slott. Ett stort område med hällristningar finns i Boglösa, och Sveriges nordligaste bokskog vid Fånöö Gård. Enköpings läge vid Mälaren passar väl för båt- och badliv. Skiftnyckelns uppfinnare J.P. Johansson har sitt eget museum. Några av kyrkomålaren Albertus Pictors främsta verk finns i Härkeberga kyrka. Enköping ligger i Uppsala län.

På landsbygden runt Enköping  finns många besöksmål. Exempelvis  gårdsbutiker och caféer med närodlat eller ekologiskt tema. Mathantverket är prisat, det tillverkas ost, bröd och korv. Det finns en mängd små butiker med hantverk, mathantverk, loppis och vintage.

länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster