Allmänt

Få svenska städer har levt ett så mångfacetterat liv som Eskilstuna. Platsen började sitt liv som handelsstad innan 1000-talet, fortsatte som biskopssäte och kyrklig knutpunkt efter Sveriges gradvisa kristnande under 1100-talet, och blev under stormaktstiden Sveriges vapensmedja. Under 1900-talet hade den växt till en av landets mer betydelsefulla industristäder. Idag är Eskilstuna största staden i Södermanlands län med 90 000 invånare i tätorten och drygt 100 000 i kommunen. Viktig järnvägsknut på den södra sidan av Mälaren, med förbindelser både västerut mot Arboga och österut mot Södertälje (och söderut mot Norrköping och kontinenten).

Staden är tillsammans med Västerås hemvist för Mälardalens högskola – som 1999 blev världens första miljöcertifierade högskola.

En relativt stor del av Eskilstunas befolkning (10 000 personer) har finska rötter. Förklaringen är att Eskilstuna, precis som många andra svenska industristäder, hade en stark arbetskraftsinvandring under 1960-talet.

Att göra

Inte oväntat finns det gott om välvårdade industriminnen kvar i Eskilstuna. De mest kända är Rademachersmedjorna från 1600-talet, anlagda av Karl X Gustav för att smida gevär åt den svenska krigsmakten.

Efter flytten till Munktellstaden 2006 anses Eskilstuna konstmuseum nu vara ett av landets främsta. I samma område som konstmuséet ligger även sportkomplexet MunktellArenan, innovationscentret Munktell Science Park och multifunktionsarenan Lokomotivet, vars namn kommer av att Sveriges första lok tillverkades här.

Parken Zoo har attraherat besökare sedan 1898, de senaste åren mycket på grund av sina unika vita tigrar. Nu har den sista vita tigern flyttat till Danmark, och barnmagneten Fantomenland har monterats ned. I stället satsar djurparken på bildning för de yngsta genom figuren Kalle Kunskap.

Näringsliv

Eskilstunas näringsliv är fortfarande dominerat av tunga industriföretag, till exempel Volvo Construction Equipment, ASSA, Outokumpu Stainless, Fuji Autotech, AQ Segerström och Swecon.

Men staden växer även inom områden som hälsa, formgivning och kommunikation, och följer Mälardalens allmänna expansion. Stor draghjälp kommer genom högskolan, de goda järnvägskommunikationerna och närheten till Stockholm.