Allmänt

Sveriges sjunde största stad har omkring 100 000 invånare i tätorten och 145 000 i kommunen. Linköping är residensstad i Östergötlands län och har ett universitet som har växt till Sveriges femte största. Den som har problem med att komma ihåg årtal har det lätt i Linköping: blodbadet var år 1600, stadsbranden 1700 och Linköpings stifts- och landsbibliotek invigdes 2000 och är ett måste för alla arkitekturintresserade.
På Stora Torget i Linköping står en staty av Folkungaättens mytiske anfader Folke Filbyter, en troligen påhittad man som fått sitt föga smickrande efternamn av att han påstås ha kastrerat hästar med tänderna.
För tågresenärer är Linköpings Central en viktig länk längs Södra Stambanan mellan Stockholm och Malmö (och vidare mot Köpenhamn). Vill man ta det lite lugnare finns Göta Kanal en mil norrut. Staden marknadsför sig själv tillsammans med Norrköping som ”Fjärde storstadsregionen”.

Att göra

Den gotiska domkyrkan från 1100-talet med sitt 107 meter höga torn är det självklara blickfånget för besökare, och förtjänar en titt innanför dörrarna. Den är Sveriges näst största kyrka efter Uppsala domkyrka. Nästan vägg i vägg med domkyrkan ligger Linköpings slott, som numera betraktas som Sveriges äldsta bevarade icke-kyrkliga byggnad och har en vacker trädgård. Gamla Linköping och Bergs slussar vid Göta Kanal är också sevärdheter.
Linköpings flyghistoria kan upplevas på Flygvapenmuseum, shoppare får sitt lystmäte i Tornby köpcentrum (ett av Sveriges största), och hockeyfantaster styr stegen mot Cloetta Center för att se Linköping HC.

Näringsliv

Saab är Linköpings största privata arbetsgivare. Närheten till universitetet med sina 26 500 övervägande teknikstudenter gör att även Ericsson har lätt att rekrytera till sin GSM-avdelning. Ett välkänt varumärke inom detaljhandeln är Cloetta med bland annat sin kexchoklad. Andra stora arbetsgivare är Arla och Scan. Linköping var även tidigt ute med en vetenskapspark för att utveckla näringslivet. Mjärdevi Science Park med över 5 000 anställda startades redan 1984.