Allmänt

Residensstad i Södermanlands län med drygt 50 000 invånare i kommunen. Trots ”ny” i namnet är Nyköping faktiskt en av Sveriges äldsta städer. Kanske den allra äldsta. Vitsen med att anlägga ett samhälle just här ser man tydligt på en karta, som avslöjar att tre viktiga sörmländska vattenvägar alla mynnar i staden.

Men det bekväma läget vid Östersjökusten kunde också vara en förbannelse, framför allt 1719 när i princip hela Nyköping brändes till grunden av ryssarna.

Staden var även en viktig utskeppningshamn för järnmalm från Bergslagen, en uppgift som slutligen övertogs av Oxelösund när järnvägen kom 1877.

Att göra

Familjedramer är alltid spännande, och det blir inte mer intrigfyllt än på Nyköpingshus. Där utspelade sig nämligen Nyköpings gästabud 1317, där kung Birger bjöd sina två bröder på en middag som slutade med att han burade in dem. Slottet är mindre idag, eftersom delar av det norpades till bygget av Stockholms slott.

Det mångsidiga huset Culturum erbjuder konserter, stadsbibliotek och vacker arkitektur. Ytterligare en centralt placerad industribyggnad som fått nytt liv är Bryggeriet, som idag är hem för konstnärer, hantverkare och teatergrupper.

Barnfamiljer får sitt lystmäte på Barnkulturcentrum, som ligger intill Culturum. Där kan barn leka, måla och i största allmänhet odla sina kreativa sidor.

Näringsliv

Nyköping har länge varit en industristad. På 1500-talet var det vapen, glas och mässing; på 1700-talet papper, kläder, tobak och socker; på 1900-talet bomull, glödlampor och halvfabrikat av bilar.

Stadens största arbetsgivare idag är Skavsta flygplats, sju kilometer utanför Nyköping, SSAB:s järnverk i Oxelösund och Swenox som tillverkar avgassystem till tunga fordon.

Järnvägen med regelbundna förbindelser till Norrköping och Stockholm gör det lätt att nå hela Sverige, medan flygplatsen i Skavsta ger Nyköping utmärkta kommunikationer med världen.