Allmänt

”Gurkstaden” vid Mälaren har varit stad sedan 990, vilket ger den delad andraplats bland Sveriges äldsta städer, efter Skara och tillsammans med Lund och Sigtuna.

Idag är ”Västra Aros” Sveriges femte största stad med över 100 000 innevånare i tätorten och drygt 135 000 i kommunen. Den är residensstad i Västmanlands län och stiftsstad med egen domkyrka.

Historiskt har Västerås spelat roll som värd för den betydelsefulla reformationsriksdagen 1527, där Gustav Vasa avskaffade katolicismen som statsreligion. Det var även i Västerås svenskarna fick en ärftlig monarki genom Västerås arvförening 1544, efter att tidigare ha valt sina kungar.

Västerås ligger på bekvämt pendlingsavstånd med tåget till Stockholm, men staden har också egna ambitioner. Förutom en stark ingenjörstradition stärks självförtroendet genom hamnen vid Mälaren och den egna flygplatsen, med förbindelser till bland annat England och Spanien.

Att göra

Både historiskt och i nutid är domkyrkan från 1100-talet – och det något yngre slottet – de starkaste dragplåstren för besökare.

Intresserade av arkitektur kollar in Västerås mest missförstådda hus, den 81 meter höga skyskrapan i glas från 1990, som till och med arkitekten Boris Culjat tyckte blev tio våningar för hög.

Power Big Meet är världens största samling av amerikanska bilar och hålls en helg i juli varje år i Västerås. Se en bandymatch med Västerås SK i ABB Arena Syd – på Rocklunda – Västerås egen stadsdel för idrott och evenemang. Ät Västeråsgurka, eller druvgurka som den fläskiga grönsaken egentligen heter.

Näringsliv

ASEA dominerade under många årtionden Västerås näringsliv. Idag är närvaron märkbart mindre, även om ABB (som ASEA heter efter sammanslagningen med Brown Boveri 1988) fortfarande är stadens näst största arbetsgivare efter staden själv. Andra stora arbetsgivare är Bombardier, ICA och Westinghouse (f.d. ABB Atom).

Västerås har även Skandinaviens största insjöhamn, och representerar en bit modern svensk företagshistoria eftersom det var här Erling Persson 1947 öppnade den första affären i det som idag är H&M.