Mälardalen… Välkänt och välbesökt mark för de flesta av oss. Eller? Har du fikat på Sveriges bästa café - Annas Hembageri i Mariefred? Har du badat på Björnö, gått Museistråket i Köping och shoppat i Västerås?

- Att cykla Mälardalsleden är ett perfekt sätt att upptäcka allt som regionen har att erbjuda, säger Katarina Bergstrand på Sweden by Bike, som erbjuder cykelpaket över hela landet i samarbete med lokala arrangörer.

Mälardalsleden är Sveriges äldsta cykelturistled, med 440 kilometer naturskön cykling runt Mälaren. Leden omfattar hela Mälardalen - från Stockholm till Arboga, och binder samman större städer som Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Västerås och Enköping. Däremellan går turen längs mindre vägar, över hagmarker och odlingslandskap, genom skogar och byar.

I det gamla Svea rike möter en rik kulturhistoria med slott, herresäten och fornlämningar som kittlat fantasin - hur var livet på bronsåldern? För den som tycker om att äta och fika i mysiga miljöer, är Mälardalsleden en guldgruva. Längs vägen finns gårdsbutiker och caféer med närodlat och hembakat på menyerna. Ett av många trevliga ställen är Printz bageri i Stallarholmen som serverar vedugnsbakat ekologiskt bröd i det gula hantverkshuset som de delar med en mängd andra hantverkare.

I Eskilstuna kan du pausa i lummiga Rothoffsparken eller dricka en lokal öl från Eskilstuna Ölkultur. På Munktellmuseet upplever du svensk industrihistoria och kan bland annat se den första svenska traktorn. Västerås har ett stort utbud av aktiviteter och evenemang, uteserveringar lockar både längs Svartån och nere vid Mälaren i det livfulla hamnområdet.

- Vi vill gärna lyfta fram och presentera mysiga platser längs vägen, säger Katarina Bergstrand.

Köping har landets näst största insjöhamn och på Ekerö finns förutom Drottningholms pampiga kungliga slott, även världsarvet Birka med sina lämningar från tiden då ön var en av vikingatidens viktigaste handelsplatser.

Mälardalsleden är mestadels lättcyklad, där den slingrar sig genom Mälardalens slättlandskap. Leden ansluter till bland annat Sverigeleden, vilket ger tillgång till ett stort nätverk av leder på totalt ca 800 km. Dessutom ansluter den till flera båtbryggor med reguljär trafik sommartid och till pendeltågsstationer runt Storstockholm.

- Det här ger möjligheter till en mängd olika kombinationer och alternativ för alla konditionsnivåer och smakriktningar. Vill du växla färdsätt, så finns många fina vandringsleder och vattenvägarna inbjuder till paddling. Ge dig ut och upptäck det välkända!, säger Katarina Bergstrand.